Franklin

Oasis in the city : the Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden at the Museum of Modern Art / edited by Peter Reed and Romy Silver-Kohn ; with contributions by Quentin Bajac, Peter Reed, Romy Silver-Kohn, and Ann Temkin.

Author/Creator:
Museum of Modern Art (New York, N.Y.), publisher.
Other Title:
Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden at the Museum of Modern Art
Publication:
New York : Museum of Modern Art [2018] , ©2018
Format/Description:
Book
284 pages : illustrations (some color) ; 29 x 41 cm
Subjects:
Museum of Modern Art (New York, N.Y.). Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden -- Pictorial works.
Museum of Modern Art (New York, N.Y.) -- Pictorial works.
Museum of Modern Art (New York, N.Y.)
Sculpture gardens -- New York (State) -- New York -- Pictorial works.
Outdoor sculpture -- New York (State) -- New York -- Pictorial works.
New York (N.Y.) -- Buildigns, structures, etc. -- Pictorial works.
Outdoor sculpture.
Sculpture gardens.
New York (State) -- New York.
Form/Genre:
Pictorial works.
Summary:
In 1953, architect Philip Johnson and landscape architect James Fanning designed a Modernist sculpture garden for the Museum of Modern Art in Midtown Manhattan, dedicated to patron Abby Aldrich Rockefeller. The rectangular, open-air courtyard was set on two levels and paved in long, rectilinear slabs of Vermont marble. The western, upper platform comprised a dining terrace shaded by a line of eight hornbeams. The lower terrace, sunken two-feet below grade, was incised by two water channels spanned by marble platforms and planted with cryptomeria and birch trees, which helped break up the space and control visibility of the sculpture placed throughout the garden. An 18-foot high, gray brick wall with climbing ivy formed the garden's north edge, screening it from West 54th Street. Under Johnson's aegis the garden was enlarged to the east in 1964, at which time landscape architects Zion & Breen unified the planting scheme by replacing the cryptomerias with weeping beeches and planting additional weeping birch trees to echo an existing cluster of trees in the west end. Following museum expansion between 2000 and 2004, the half-acre garden was recreated by Zion Breen & Richardson Associates. Johnson's overall plan was restored, but with lighter-colored, Georgia marble paving and a 14-foot high aluminum screen in place of the brick north wall. Now approached from the west, the garden is elevated on the three sides abutting museum buildings, while the centralized sunken space includes the water features, clusters of single-species trees, moveable chairs, and large pieces of modern art. -- Cultural Landscape Foundation website (viewed on October 26, 2018)
Notes:
Includes bibliographical references (page 268-273).
Contributor:
Reed, Peter, 1955- editor, writer of added commentary.
Silver-Kohn, Romy, editor, writer of added commentary
Bajac, Quentin, writer of added commentary.
Temkin, Ann, writer of added commentary
ISBN:
9780870709074
0870709070
OCLC:
1039968459
Loading...
Location Notes Your Loan Policy
Description Status Barcode Your Loan Policy